Ruangan Khas Penaja

Suka belog ini? Terima Kasih.

Tuesday, 8 February 2011

Toyota Prius: Idaman aku jugakzzz...!

Sesekali aku rasa teringin gak ngan si Kereta Toyota Prius nie. Bila tengok kat ataih jalan, memang seemmaaat woo..! Ala-ala Caldina versi yang lebih jimmmmaaat minyak coz of HYBRID bebeh..hehe~



kereta nie menggunakan Hybrid Synergy Drive. Ape ke benda tuh ekk..? Meh sini cek nak pi terang. Kat sini kita terang sikit-sikit sudah la noo. 

Nak terang banyak, cek pon tak berapa nak khatam bab-bab kereta nie. Kira minat jer lebih bila tengok kereta yang cun-cun nieh.

Kenderaan yang menggunakan teknologi hybrid nie menggunakan lebih daripada satu unsur kuasa untuk menggerakkan kenderaan mereka. So kiranya kereta hybrid nie menggunakan tenaga dari unsur petrol dan jugak elektrik gituew. So memang akan memberikan penjimatan yang lebih kepada para pengguna kenderaan ini pada masa hadapan sebab harga petrol dah mencanak dok naik...!



Lagi satu contoh kenderaan hybrid paling senang dan maybe korang pun nampak kat tepi-tepi jalan ialah beskal yang macam moto tue. Ala, die ekceli beskal tapi ada enjin elektrik jugak. Korang boleh pilih nak kayuh pakai kaki or nak pakai enjin untuk bergerak. 

So, itu adalah salah satu kenderaan yang digelar HYBRID okeh..!

Pe kes plak aku dok terangkan pasal HYBRID plak yang lebih nieh??? 
Aku nak cakap pasal keta Prius aku kan..!



So kete nie harga paling koman korang bley dapat adalah sekitar 
RM 140 000++...maybe more, maybe less ok..So do not argue with me..I do not know the actual price okeh~



Prius daam beberapa tahun kebelakangan nie dah menerima beberapa anugerah diatas kecemerlangannya dalan arena kereta dunia. Antara anugerah yang diterima kete nie adalah NST 'Good Design (Malaysia) 2009',  Top Gear 'City Car of The Year (United Kingdom) 2009', Green Engine of The Year (Worldwide) 2008 dan banyak lagi.

Kerajaan Malaysia pun dah berkira-kira nak banyakkan kenderaan jenis HYBRID nie kat jalan di sini. Alhamdulilah la..Murah la sikit kereta Prius nie nanti..Or skarang dah memang murah dah kot? Aku tak tau, tapi harap-harap dah murah...

Bila lah aku dapat untuk menikmati kereta nei huh..? adeeyh..! 



sookaa sangat ngan keluaran Toyota nieh.....Kegemaran sentiasa~ 

Thanks ARENA KERETA sebab selalu hapdate cita-cita hal keta untuk tatapan aku.!!!


semua piccer: cilok dari enjin jugak tau... ENJIN CARIAN GOOGLE daaa..!



No comments: