Ruangan Khas Penaja

Suka belog ini? Terima Kasih.

Tuesday, 4 January 2011

Masjid Kapitan Kling

Lawatan ke Masjid kapitan Kling... 

Walaupun aku duduk kat Pulau Pinang, ini first time aku sampai kat Masjid nie... Masjid nie betul-betul kat tengah town dan dikelilingi oleh bangunan-bangunan lama. So tak hairanlah aku baru berkesempatan menjengak ke masjid ini. Asyik-asyik masjid Negeri jer kan? hahah..
So korang, enjoy da picca okeh..!



Pintu Masuk depan.




Menara die beb..tinggi la jugak..dalam 5 tingkat...



Laluan dihadapan masjid.



Menara lagik....


nak amik picca kubah, tapi jauh nun kat atas..so nampak sipi-sipi..jadik laa...


kawasan tepi masjid....


Halaman masjid beserta menara kecik kat tepi hujung masjid...


picca kubah utama...dari belakang....


dah dapat bayangkan kan?


kawasan ambil wudhuk...


sekitar masjid....


view dalam masjid...terdapat elemen pengaruh Parsi, India dan Moghul...


Mimbar masjid....


Seni ukir di tiang masjid...


Design sangat Taj Mahal gituew~


kawasan dalam tempat ambil wudhuk.


Batu Marmar yang menghiasi lantai Masjid


Berdekatan dengan Komplek Lebuh Buckingham.


Taman sekitar Masjid...

So itulah gambar yang dapat aku ambil sekitar aku berkunjung ke masjid Kapital Kling di Georgetown... 

So sesaper yang teringgin nak datang ke masjid nie, datang lar...

Bagi yang lelaki tue, boleh berkunjung ke masjid nie pada hari jumaat yang tertentu kerana Sembahyang Jumaatnya berbeza sedikit kerana khutbahnya diselang-selikan dengan bahasa Tamil...

Yes..Tamil... so ape lagi..? nak dengar sendiri, datang la...~

1 comment:

wadi said...

assallamualaikum...teruskan mewarnai minda dan mewangikan persekitarannya .
Alhamdulillah.