Ruangan Khas Penaja

Suka belog ini? Terima Kasih.

Friday, 9 September 2011

Lawak: Kuliah



Seorang Professor sedang memberikan kuliah

pada 300 orang muridnya di sebuah universiti..

Kata Professor " Kalau anda tidak berminat dengan kuliah

yang saya berikan, anda boleh keluar pada bila-bila masa"..

Semasa kuliah berjalan selama 30 minit sedikit demi sedikit

penuntut di kuliah tersebut keluar sehingga hanya tinggal

seorang saja yang tinggal..



Setelah Professor menghabiskan kuliahnya professor berkata

"Terima kasih kerana sudi mendengar kuliah saya"..




"tidak mengapa tuan, saya kan driver tuan"..balas orang itu...






Saturday, 20 August 2011

Lawak: Imam Muda Mudi..hehe

Di sebuah kg ada 3 org remaja yg suka lepak. Sorang tu nama dia Ali, sorang tu Budin dan sorang lagi Ciko. Aktiviti seharian depa ni menyebabkan tok imam tak senang duduk. Pada satu hari tok imam tu datang dengan niat nak tarbiyah depa ni.

Maka berlakulah beberapa insiden cabar-mencabar. Tok imam tu cabar si mangkuk 3 ekor tu ke surau waktu Maghrib nanti.

Si Ali pun berkata, "Tok imam ingat kami ni jahil sangat ke? Takpa, nanti kami buktikan yg kami bukan la jahil sangat seperti yang disangkakan" .
Maka apabila hampir masuk waktu Maghrib pegilah malaun 3 ekor tu ke surau.

Tok imam pun suruh Ali azan. Tanpa berlengah terus je Ali azan, "Allah Ta'ala... Allah Ta'ala...". Dengan segera tok imam merampas mikrofon daripada Ali dan menyuruh Tok Bilal azan semula. Terselah kejahilan Ali.

Selepas iqamat, masa nak sembahyang tok imam pun mengangkat takbiratul ihram. Tok imam pun satu hal, angkat sekali tak khusyuk, angkat 2 kali pun tak khusyuk jugak lagi...

Masuk je kali ketiga, Budin panggil tok imam. "Tok,tok duduk kat belakang, biar saya jadi imam." Tok imam pun undur le ke belakang.

Budin pun angkat le takbiratul ihram. "Allahu akbar!" Maka para makmum pun ikut angkat takbiratul ihram & memulakan solat. Tiba-tiba je si Budin ni pusing ke belakang dan berkata, "Aaa, tengok! Sekali jee tokkkk!!" Lalu batallah solat Budin. Yg lain-lain pun ikut berenti sambil ketawa terbahak-bahak.

Tok imam pun mintak pulak si Ciko jadi imam. Si Ciko pun terus ke depan jadi imam solat tersebut bermula dari takbir sampai le habis sembahyang. Siap dg wirid-wiridnya sekali. Punyalah respek tok imam kat si Ciko niii...

Lepas solat, tok imam pun puji-memuji leee si Ciko ni... Tapi dgn bongkaknye si Ciko berkata,

"He hee, itu belum ambil wuduk lagi tu.Kalau tak, lagi dassat aku semayang. He heee..."

Tok imam pun terkedu & terpana...




Sumber: lawakjenaka.com

Monday, 8 August 2011

Lawak: Asal Nama Elektrik

Orang Melayu dikatakan mengambil perkataan ELEKTRIK daripada perkataan Inggeris yang juga ELECTRIC. Tetapi yang sebenarnya, ELECTRIC itu diambil dari perkataan Melayu campur Inggeris.

Ceritanya... . Pada suatu masa dulu selepas setahun Thomas Edison mencipta lampu, saintis tidak pernah terfikir memberi nama kuasa yang menyebabkan lampu itu hidup. Jadi, entah macam mana semasa lampu mula-mula hendak diperkenalkan di Tanah Melayu, ada seorang Melayu yang bernama Kulup Kalimantang mati-mati tidak percaya pada hasil ciptaan Thomas Edison itu. 

Semasa demonstrasi diadakan oleh Thomas di Tanah Melayu untuk memperkenalkan lampu itu, Kulup Kalimantang pun berkata dengan kuat.

"Ele..trick aje tu... ele..trick aje... ele trick!". ( Bermaksud tipu )

Thomas Edison berfikir Kulup berkata begitu kerana mengatakan lampu menyala disebabkan oleh kuasa "ele..trick" . Jadi digunakanlah perkataan "ELE..TRICK" yang dieja ELECTRIC mengikut ejaan orang putih. 

Sebagai mengingati jasa Kulup Kalimantang menamakan kuasa ELECTRIC itu, maka diciptalah sejenis lampu panjang yang dinamakan lampu kalimantang.





Sunday, 10 July 2011

Hidup ini penuh wayang..? GSC,TGV, BIG Cinema..ETC..! hahaha..!

korang perasan tak yang korang sekarang tengah tengok wayang? atau korang sendiri terasa korang dalam wayang? atau korang sendiri yang dok tengah main wayang..? urmmm.., kalau nak difikirkan, semua benda yang kita lakukan sebenarnya adalah untuk berwayang. Wayang gambar yang kurang kualitinya. Kahkahkah....!!!

Betul la kan..? semua orang sedang berwayang antara satu sama lain. Korang sebenarnya hidup sambil berlakon dan korang hanya menjadi diri korang bila korang bersendirian dirumah atau tempat-tempat bila orang tiada dengan korang. Itu adalah fakta dan sememangnya terjadi. 




Aku tak nak cakap berkenaan itu. Aku nak cakap berkenaan wayang dalam sesetengah organisasi yang kita terlibat sama ada secara langsung mahupun tidak langsung. Kebanyakan aksi wayang nie berlaku di organisasi-organisasi yang melibatkan kerajaan. Betul ke..? Kenapa hanya organisasi kerajaan jer aku nak cakap pasal wayang nie..? kenapa di institusi swasta tak dak wayang ke berlaku..? kenapa wayang senantiasa dikaitkan dengan kerajaan dan kenapa pula swasta bebas dari wayang..? 

berbalik kepada isu asal kita yakni wayang. Wayang yang aku maksudkan adalah berpura-pura semua berada dalam keadaan samada keadaan terkawal, baik, teratur dan terkini padahalnya langsung tidak begitu pun.  Wayang selalu dimainkan apabila tiba orang kenamaan, mahupun orang berpangkat lebih besar dari kita datang melawat. 


Bersambung...

Saturday, 9 July 2011

Lawak: Pusaka Nenek

Setelah sekian lama di perantauan akhirnya Rahmat pulang ke kampung untuk berjumpa dengan neneknya.


Nenek : "Rahmat, nenek sudah tidak kuat lagi, nenek minta kamu sambung mengusahakan kebun nenek..."

Rahmat : "Jangan cakap macam tu, nek..." (dalam hati, tak sia-sia aku balik kampung... dapat pulak harta pusaka nenek).

Nenek : "Segala isi perkebunan, ternakan, villa, traktor untuk kamu. Tolong jaga baik-baik, jangan lupa disiram tiap hari tanaman nenek."

Rahmat : "Baik nek, nenek jangan bimbang tentang hal itu... Tapi dimana kebun nenek? Rahmat tidak pernah tahu?"

Nenek : "Di Facebook nenek, FARMVILLE, nanti nenek bagi tau passwordnya."

Rahmat : "?????





Sunday, 19 June 2011

Hansome VS tak Hansome

Kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap:: woow, cool giler...
kalau lelaki tak handsome pendiam
Perempuan akan cakap: eh perasan bagus...

kalau lelaki handsome berbuat jahat
Perempuan akan kata: nobody's perfect
kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
perempuan akan cakap: memang.... muka pun macam
pecah rumah!

kalau lelaki handsome menolong perempuan yg
diganggu
perempuan akan cakap: wah.. machonya.. macam hero
filem!
kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang
diganggu
Perempuan akan kata: entah2 kawan dia...

kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: sepadan sangat...
kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: mesti kena bomoh perempuan
tuh!

kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata: jangan sedih, kan saya ada..
kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata:...(terdiam, tapi telunjuknya
meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok
saja luarannya)...




kalau lelaki handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: perasaannya halus... penuh
kasih sayang
kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: sesama keluarga memang harus
menyayangi...

kalau lelaki handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: matching... hebat luar dalam
kalau lelaki tak handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: bang, bosnya mana?...

kalau lelaki handsome tak mau bergambar
perempuan akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya
tersebar
kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar
perempuan akan kata: tak sanggup melihat hasilnya
ya?...

kalau lelaki handsome menuang air ke gelas
perempuan
perempuan akan cakap: ini barulah lelaki gentlemen
kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas
perempuan
perempuan akan cakap: naluri pembantu, memang
begitu....

kalau lelaki handsome bersedih hati
perempuan akan cakap: let me be your shoulder to
cry on
kalau lelaki tak handsome bersedih hati
perempuan akan kata: kuat nangis!! lelaki ke bukan
ni?







Friday, 20 May 2011

Apa lelaki sembang bila pompuan takdak.

Laki ka pompuan ka...semua sama ja. Masing-masing ada perangai dan cara untuk mendefinisikan depa tue lelaki atau pompuan. Kadang-kadang aku teramati jugak keadaan dimana apakah yang lelaki bualkan bilamana pompuan tiada sekitar mereka? Apa topiknya, bagai mana riaksi mereka? dan persepsi mereka terhadap kaum wanita espesyeli kepada yang dah kawen or bertunang tue? Topik dan kisah yang mereka bualankan mungkin berbeza melalui peringkat umur kan..? 
Yelah, takkan budak umor 15 tahun bersembang macam mana nak kumpul duit buat duit hantaran kawin kan? Takkan pulak abang-abang kekar umor 26 tahun, bersembang nak beli choki-choki kat kedai anney juai roti kot. So relevannya adalah umor mereka dan topik yang dibincangkan...





Jadi, hadirnya aku disini, melihat lingkungan umor 24 tahun hingga ke umor 29 tahun dan apakah nilai kematangan mereka dari segi berbual bila mana ketiadaan pompuan di sisi. Pompuan jadi penanda aras kerana aku lihat, bial pompuan ada, keadaan sedikit berlainan daripada kitiadaan pompuan disisi. urmmm...

Mari kita tinjau apakah topik perbualan mereka bila pompuan takdak bersama mereka. Kira macam kita tengok apa topik utama perbualan mereka.


Bersambung...


Thursday, 19 May 2011

Lawak: Automatic Tampon Remover.

Seorang lelaki dalam kapal terbang tiba-tiba ingin buang air. Tapi tiap dia hendak ke toilet, selalu saja ada orang didalam.

Seorang pramugari melihat keadaan ini, dia lalu menawarkan utk menggunakan toilet wanita dengan syarat dia tak boleh menekan butang2 yang ada di toilet tersebut.

Kerana dah tak tahan, masuklah lelaki tadi ke dalam toilet wanita yang memang sedang kosong.

Ternyata butang2 itu memang ada, dekat tempat tisu.

Ada 4 butang yang bertuliskan: WW, WA, PP, ATR.

Kerana perasaan ingin tahu, lelaki tadi cuba untuk menekan butang2 itu.



Dengan hati-hati dia menekan tombol WW dan ketika itu juga air hangat menyembur ke punggungnya. Dalam hati dia berkata, “Oh.. rupanya butang ini bererti WARM WATER (air hangat) untuk cebok. Wah selesa sungguh perempuan kalau ke toilet”, katanya dalam hati.

Masih ingin tahu, lalu dia menekan tombol WA, dan ketika itu bertiuplah udara hangat (WARM AIR) untuk mengeringkan punggungnya yg basah. Dia berfikir, “Tidak hairan kalau perempuan selalu lama di dalam toilet dengan layanan seperti ini”, tambahnya.

Lalu dia menekan butang PP dengan sangat berhati-hati sambil menantikan kemungkinan yang akan terjadi.

Ternyata satu span bedak (POWDER PUFF) keluar dari tepi lalu menepuk2 bedak ke punggungnya yang sudah kering dengan bedak halus. “Oh man…… this is great…… sangat hebat layanan seperti ini!”, katanya dalam hati.

Dengan tidak sabar kerana ingin menikmati layanan lain yang sudah dia bayangkan, pasti sangat selesa kerana merupakan butang terakhir, d ia segera menekan butang “ATR”……….. !!!

Sedar2 dia sudah berada di wad hospital dan ditangannya dicucuk jarums.. dia sangat hairan, lalu dia bertanya pada jururawat yang sedang bertugas.. dia menerangkan bahawa apa yang dia ingat adalah dia sedang berada dalam toilet wanita dalam sebuah pesawat.

Si jururawat kemudian menjelaskan, “Ya.. anda pasti sedang menggunakan layanan toilet dalam pesawat yang dikhaskan untuk wanita..hingga anda menekan butang ATR iaitu butang AUTOMATIC TAMPON REMOVAL (penanggal tampon automatik).. dan anda pun pengsan kerana buah zakar anda tertarik oleh alat itu...






Monday, 2 May 2011

Warna Sesuai untuk Lelaki

Warna selalunya diterjemahkan sebagai suatu yang menonjolkan peribadi seseorang. Kita juga secara tidak langsung berinteraksi secara terus menerusi warna-warna sekeliling yang wujud dalam kehidupan tidak kira dari segi semulajadi mahupun buatan manusia. Oleh itu, secara lazimnya, kita telah meletakkan sesuatu persepsi bahawa warna juga boleh melambangkan sesuatu gender yakni lelaki mahupun wanita.



Warna-warna gelap, kuat dan warna bumi, sering dikaitkan dengan golongan lelaki. Lelaki lebih ditumpukan kepada golongan warna yang mudah digayakan dengan apa fesyen dan cara pemakaian sekalipun. Mahupun tatacara pemakaian ke pejabat, ruangan santai mahupun berada di rumah. Semuanya bercirikan warna-warna gelap versi terang yang melambangkan kekuatan lelaki.





Kalau di Eropah dan Barat. Warna untuk lelaki senang dikategorikan mengikut warna kulit dan rambut mereka. Macam mana kita di Asia nie? Adalah kita jugak dikategorikan sebagai masyarakat bewarna dan susah untuk memilih warna dalam berpakaian?

Mari kita lihat dulu generalisasi yang diberikan bagi lelaki-lelaki kat barat. 
Kalau kita mempunya warna rambut yang blonde dan berkulit cerah. Warna yang sesuai untuk anda adalah warna-warna biru laut yang agak cerah, kelabu cerah dan dipadankan dengan warna yang sama jika mempunyai jaket atau blazer. warna coklat muda dan hijau pucuk pisang juga dapat menonjolkan warna untuk diri anda. Warna-warna pastel jugak sesuai untuk individu ini. Kalau boleh, cuba elakkan warna putih untuk kemeja melainkan digandingkan dengan seluar gelap. Kasut pulak, kompem warna hitam, tapi warna cordovan, burgundy dan coklat jugak masuk untuk individu ini. Paling sesuai? warna coklat dan burgundy!




Kalau kita mempunyai warna rambut kemerahan dan warna kulit yang sedikit tanned. Warna yang sesuai adalah warna merah dan hijau. membandingkan pakaian yang dipakai pula, warna-warna seperti coklat dan camel adalah sesuai untuk pakaian casual. Warna biru laut lembut, peach lembut dan hijau lembut dapat menyerlahkan individu ini dalam pakaian kemeja ke pejabat. Elakkan warna putih, boleh dipakai tapi jangan selalu. Kasut paling best mestilah hitam, tapi yang sesuai untuk individu ini adalah cordovan dan coklat.


kasut warna burgundy




Kalau kita seorang yang mempunyai warna rambut hitam dan berkulit sawo matang kegelapan. Kita lebih sesuai untuk dicorakkan dengan warna hitam dan coklat pada penataan bajunya. Warna-warna bumi dan kelabu gelap juga merupakan padanan yang sesuai. Orang yang mempunyai ciri-ciri sebegini sebenarnya tidak susah untuk memilih warna pakaian yang sesuai. Mereka dapat menyesuaikan diri terhadap semua warna-warna yang dikategorikan 'lelaki' dengan sempurna. Warna putih serta warna-warna terang seperti biru gelap dan padanan berjalur pada baju kemeja untuk ke pejabat juga dapat memberikan impak yang bagus kepada individu sebegini. Sebab itu, kebanyakan orang asia lebih sesuai untuk padanan warna sebegini. Padanan warna seluar jugak dapat dikombinasikan dengan warna seluar hitam, coklat gelap atau pun Taupe. Memang cantik dan segak. Kalau padanan pakaian ke pejabat tue, kasut berwarna hitam merupakan pilihan yang paling tepat berbanding warna-warna lain. Kalau mahu berjalan-jalan, pakaian kasual seperti kemeja T yang berwarna putih dengan kolar sangat sesuai. Warna-warna seperti Biru Royal, Turquoise gelap, Ungu Gelap, Bugundy cerah amatlah sesuai dengan warna kulit anda. 


Jaket berwarna Taupe




Padanan baju untuk individu berkulit gelap.




Namun, apa yang laing penting adalah lelaki yang pandai menggunakan warna untuk dirinya akan dapat memukau semua orang disekelilingnya. Tak kira warna apa yang digayakan, tanpa rasa segan atau malu keyakinan adalah segalanya.

Pandangan yang diberikan aku adalah secara umum dan panduan secara menyeluruh mengenai warna-warna sesuai. Bukan bertindak sebagai penasihat fesyen atau pengkritik baju dalam memilih warna. Penataan fesyen yang melampau seperti tema-tema tertentu adalah terkeluar daripada generalisasi yang diberikan disini. 


Friday, 29 April 2011

Lawak: Tips rejek Marka (awek)

Nak reject pompuan sebenarnya susah, takut nanti dia frust dan bunuh diri, jadi guna dialog nie. Korang kompem selamat. Tayah risau kena manderem or kena santau ekk..? hahaha..!



1) Semalam I check dengan doktor, dia kata I HIV positif...

2) Kat telinga I ni ada suara suruh I bunuh diri..

3) U nampak tak mamat tu... (padahal takda orang pun kat situ)

4) Adik beradik I ada 10 orang, semua belajar lagi, I kena sara diorang sebab parents I dah meninggal...

5) I dah keje kat 20 company, tapi paling lama tahan pun 2 bulan je...

6) Hari-hari along cari I, hutang dengan diorang dah mencecah 100 ribu...

7) Errr, sori, terpegang pulak....

8) Lupa nak bagi tau u, I ni duda anak 10

9) Ish, kalau nak kawin dengan U, I kena ceraikan bini I yang ke 4 tu, sian dia....


10) Mak U cantik laa...nak kenal boleh..?





Monday, 25 April 2011

cara pemakaian contact lens untuk lelaki

Sekarang ramai orang suka pakai kanta lekap(contact lens) yang bewarna-warni. ada macam-macam warna yang dipakaikan kat mata tue. Warna cekelat, warna biru, warna pepel dan banayak lagi la. Tetambah sekarang kontek lens dijual bersepah kat pasar-pasar malam yang made in China punya. 

tengok baik-baik kontek lens korang...terbalik ataupun tidak, kalao idak, tak selesa bila korang pakai nanti.

So, tak dak hal la orang ramai mula membeli kontek lens untuk pakai sehari-hari. Bagi sesiapa yang belum penah baca review aku bekenaan lelaki dan kontek lens, sila baca balik kat sini  Lelaki dan kontek lens warna-warni. Segala info dan pendapat aku, aku dah sertakan kat situ. Sesapa yang tak berpuas hati dan berpuas jantung ker, Sila tinggalkan komen-komen comel anda disini atau disana okeh. 

banyak pilihan yang gila-gila...


Berbalik kepada tajuk kita pada hari ini tuan-tuan, Kalau kata namanya lelaki, Kompem mereka mahukan yang mudah, ringkas dan selamat. takdaknya dia(lelaki) nak duduk depan cermin 24 jam(kecuali mat cermin) untuk menelek bijik mata untuk masukkan kentek lens kedalam mata. 

Tapi Bagi cara yang selamat, hendaklah kita mengamalkan langkah berjaga-jaga dengan mengadakan cermin dihadapan mata dan memasukkannya dengan cermat. Lagi selamat kalao kita spend dalam 5-10 minit untuk menelek bijik mata untuk memastikan kesihatan mata berada pada tahap maksimum.

1) letakkan kat ujung jari kanan ataupun kiri korang..pastikan jari korang kering dan lens adalah basah. Kalao basah sangat pun tak boleh. Nanti lens melekat kat tangan tapi tak lekat kat bola mata.

2) pastikan dalam kontek lens ada sedikit air, tapi tak banyak... Hanya untuk pastikan lens akan melekap kat bola mata tapi tidak kepada jari telunjuk anda.

3) Kemudian, gunakan hujung jari hantu (middle finger) untuk membuka sedikit mata anda ke bawah. kalau mata anda masih kecik, gunakan jari telunjuk tangan yang sebelah lagi untuk tarik kening mata anda ke atas.
4) Cuba masukkan kontek lense ke bola mata anda pelahan-lahan. Kontek lens akan melekap kat mata anda sekiranya cukup lembapan dan jari tangan anda agak kering. Kalau boleh tolong bersihkan tangan anda sebelom menyentuh mata. 


Bukannya apa, kekadang, pengamala kontek lens nie kurang peka kepada keadaan mata mereka. Keadaan ini mungkin memberikan sedikit kesan kepada keadaan mata yang kekadang merah, timbul ketuat sekitar mata atau lebih buruk, kemasukan bakteria yang boleh memudaratkan mata. 

Oleh itu, amat penting kalau kita amik masa sedikit untuk melihat keadaan mata kita. Bersihkan tangan anda sebelum menyentuh sebarang produk mata seprti solution mahupun casing untuk letak kontek lens okeh.

Cara bagi lelaki mahupun wanita sebenarnya tiada beza. tapi saja jer aku nak keluarkan entri kali ini (Ko Mampu ker?). 

So, kalao korang nak tahu cara yang lebih baik, pi bukak tutorial yang ada kat Youtube. Kat sana berjebah orang dok post lagumana nak tempek kontek lens dalam mata. kat sini aku boleh ajaq cara-cara asas dan cara bagaimana aku memakainya sehari-hari. 

Nak keluarkan pun senang jer. Hanya perlu kepilkan bola mata anda dengan jari telunjuk dan ibu jari. Buat perlahan-lahan bila sampai bahagian ini. Kalau yang kuku panjang tue, hati-hati yer, nanti boleh terkoyak kontek lens kamo nanti dek kuku yang panjang ituew.
Kalau dah ekspert nanti, boleh la gayakan mata korang macam mata zek apron nieh...hehehe!


Saturday, 16 April 2011

Adenovirus ataupun I Don't No Virus?

baru-baru nie kita semua dikejutkan dengan serangan wabak penyakit Adenovirus di Pusat Latihan Polis(Pulapol) Kuala Lumpur. Serangan wabak penyakit ini lebih kepada serangan terhadap para pelatih Inspektor dan pelatih Konstabel yang sedang mengikuti kursus asa kepolisan di situ. Entah bagaimana aku terpanggil untuk menulis dan mengulas isu ini. Aku rasakan sangat perlu untuk aku jelaskan kepada sesetengah orang tentang apa itu Adenovirus dan kaitannya dengan kejadian di Pulapol.

masalah yang terjadi di Pulapol merupakan masalah pertama yang dihadapi negara. Sebelom ini belom pernah mana-mana pusat latihan mahupun asrama diserang dengan wabak peyakit sedemikian dan Pulapol telah menjadi mangsa yang pertama. 

kehadiran wabak penyakit Adenovirus merupakan rangkuman atau diistilahkan secara menyeluruh bagi memberikan maksud kepada serangan wabak di Pulapol. Namun begitu, bukan semuanya adalah berpunca dari Adenovirus. Terdapat gabungan beberap lagi penyakit-penyakit lain yang memberikan impak yang sama kepada para pelaith seperti Leptospirosis, H1N1 dan lain-lain. tapi mungkin kebanyakkan daripada pelatih diserang Adenovirus dan generalisasi dilakukan dan digelarkan serangan Adenovirus.

Selama 29 hari penuh, Pulapol di ishtiharkan ditutup atas sebab-sebab keselamatan. dan hari ni mungkin sebahagian besar daripada maslaah itu boleh dianggap selesai. Pada mulanya, semua bagaikan tidak tahu menahu mengapakah serangan wabak ini menyerang dan berlaku pada satu-satunya kawasan pusat latihan Pulapol di Kuala Lumpur. Perkara ini tidak pernah terjadi dan Pulapol telah menghasilkan beribu-ribu pegawai dan anggota polis plebagai pangkat tanpa sebarang masalah kesihatan kritikal. Serangan wabak Adenovirus ini telah memberikan impak yang besar kepada pengurusan Pulapol.


Berbaik kepada isu penyakit ini. Adenonvirus sebenarnya penyakit yang mudah menyerang kanak-kanak dan warga emas kerana sifat penyakit ini adalah tidak merbahaya walaupun ianya kadang-kadang mendatangkan bahaya kepada nyawa. Tanda-tanda demam, selesema dan batuk merupakan simptom yang ada kepada semua yang diserang wabak ini. Dalam kes para pelatih Pulapol, penyakit ini telah merebak melalui sistem pernafasan utama iaitu melalui batuk dan bersin. Rawatan yang diberikan juga adalah merawat simptom-simptom yang wujud seperti batu dan demam sahaja kerana virus ini tidak boleh dirawat dengan ubat yang spesifik dan hanya sistem imunisasi badan sahaja dapat menstabilkan badan kembali.


Masalah yang sering kali kita dengar adalah masalah kebersihan tempat tinggal yang akhirnya menyebabkan berlakunya masalah kesihatan ini. Mungkin benar jika dilihat secara luaran sahaja. Tapi kita tidak boleh juga menolak kepada lain-lain isu seperti bawaan penyakit dari luar dan disebarkan melalui interaksi sesama pelatih. hal ini dapat dibuktikan dengan kehadiran H1N1 dalam beberapa orang pelatih. namun begitu, wabak tersebut dapat dikawal sepenuhnya.  Bawaan penyakit dari luar ini telah memberikan kesan yang banyak kerana pengambilan anggota polis kali ini adalah dalam jumlah yang besar. Oleh yang demikian, dengan kehadiran jumlah pelatih yang ramai dan keadaan yang tidak terurus telah memudahkan penyakit berjangkit ini merebak dengan mudah dan memberikan kesan kepada kesihatan pelatih secara menyeluruh.


Walaupun sejumlah besar pelatih yang dijangkiti penyakit telah diasingkan daripada bercampur dengan para pelatih yang masih sihat. Terdapat juga para pelatih yang enggan mengambil rawatan segera dan tidak mahu mereka dikuarantin. Hal ini telah menyebabkan jumlah pelatih yang dijangkiti penyakit ini meningkat dari hari ke hari hingga ke hari terakhir. 





Bersambung...

Sunday, 10 April 2011

Udang Sanggul Spesyial untuk Tempahan

Sapa penah dengar menu kuih yang bernama Udang Sanggul? Rasa-rasa kat area KL dan Selangor dah pemes dalam 2-3 tahun nie. Kuih Udang Sanggul nie selalunya menjadi menu pilihan apabila menjelang waktu berbuka puasa. Ramai peniaga terutamanya peniaga bazar Ramadhan sudah memberi ruang kepada menu udang sanggul dalam juadah untuk berbuka puasa.

Inilah Udang sanggulnya. Udang sekoq-sekoq ada kat dalam sanggul tue. Memang puas bila makan. So kepada big eater kat luar sana, apa lagi. Moh lew kita menerai kuih ini.


Tapi sekarang kita tak perlu untuk menunggu bulan puasa untuk menikmati juadah yang maha dasyat ini (dasyat ke?) heheh..!

Sekarang korang semua boleh beli secara terus melalui online kat sahabat saya yang menjual Udang Sanggul sejuk beku dan sedia digoreng. 

Memang mudah dan cepat. Malah ia menggunakan resepi yang telah diperturunkan sejak turut temurun lagi. Kompem sedap. 

Lagi satu, Udang sanggul nie pun bukannya mudah untuk dibuat. Bukan calang-calang orang boleh buat di jadi sanggul. Macam nak buat karipap pusing jugak, salah pusing, terus jadi karipap laen..huhu..~

Satu lagi menu kuih yang baru dan dijangka femes masa time bulan puasa nanti adalah Popia Udang Sanggul. Pun merupkan menu yang sedap, mempunyai rasa-rasa seafood yang puas. Cuba la rasa...

Ini pulak, popia udang sanggul. Sedap kalau goreng rangup-rangup. aku suka sebab popia nie kandungannya  maha dasyat kot. nak tahu..? try la dulu beb..!


Jadi sesaper nak menempah dan menerai Udang Sanggul Yazid nie, korang boleh terus berhubung dengan beliau di:

Yazid Udang Sanggul
nombor telefon: 012-4996735
email: yazidmrsmbp2000@hotmail.com
harga udang sanggul: RM15/pax (13 ekoq udang sanggul)
harga popia udang sanggul: RM10/pax (10 popia)

atau terus ke laman belog rasmi udang sanggul beliau : yazidudangsanggul.blogspot.com

Sedikit info, kalau korang tempah, beliau sendiri yang akan menghantarkannya ke pintu rumah anda. Cover area adalah sekitar negeri-negeri utara. So apa tunggu lagi, try la rasa wei...!




Saturday, 9 April 2011

Lawak: Pakar Jantina

Seorang lelaki bernama Ajan berjumpa pakar jantina iaitu seorang doktor di universiti Kuala Lumpur, di dalam biliknya dia cuba menceritakan masalahnya.

Ajan: Assalamualaikum doktor

Doktor: Ye Ajan, saya diberitahu awak ada masalah. Cucite? (Cuba cerita)

Ajan: Saya ni ada kawan Namanya Rosli, kami kawan rapat macam adik beradik, Kami berdua la. Pada suatu hari saya terpaksa berpindah so kami ni berpisah selama 1 tahun. Di tempat baru saya ada jumpa seorang perempuan tapi sebijik muka badan macam..

Doktor: Macam?

Ajan: Rosli. Tapi saya minat kat perempuan tu tapi ada perkara yang memusykilkan saya.

Doktor: Apa dia?

Ajan: Kalau saya suka perempuan muka macam kawan rapat saya, saya ni di ketogorikan sebagai lelaki Bisexual ke?

Doktor: Erm.....................................................................................................................................................






Tuesday, 15 March 2011

Status Facebook: Dialog MELODI nyer..!!!

Sungguh tak ku sangka, ramai sungguh berupakan wartawan dan artis rekaman ciplak. Mana tidaknya, mentang-mentang lah semua dah mempunyai facebook untuk bersosial dan berteman. 



Masing-masing mula meluahkan perasaan di situ. Tapi perlukah mengeluarkan status Facebook yang merupakan ayat tak bertitik..? Mahu orang tertanya-tanya dan mahu terus menjadi perhatian rakan-rakan alam maya. 



Sedeh dengan manusia sebegini kerana mereka macam terlalu teringinkan perhatian. Nak sangat lampu spot tepat ke arah mereka. Kan kena sangat dengan statement MELODI yang diorang kasi kat semua. 



Sangat feeling nak jadi artis kontroversi. Tapi diorang lupa yang itu bukan menaikkan diorang malah memberikan imej meluat bila orang baca okeh..!
Selalunya, apabia status dihapdate sekali sekala, ianya menjadi sesuatu yang lebih berharga apabila begitu. Ada sesetengah tue, pantang ada isu berlalu depan mata, ada jer nak ditulisnya.
Macam wartawan pencen plak aku tengok.



Ada jugak yang gemar sangat hapdate status diorang berkenaan makanan. Yang ini aku tak ambil pot sebab aku tak terasa la sangat kejengkelan mereka. Namun, masih ditahap berpada-pada lah...


Picca: Cilok dari Google image

Iklan Penaja dibawah ini...





Tuesday, 22 February 2011

Jom undi Budak-Budak AF9 Sekarang..?



Wah. semua sekarang semakin hangat dan panas dengan kehadiran Akademi Fantasia(AF) musim ke-9.

So korang jom kita start ngundi untuk peserta-peserta kegemaran korang ekk. Harap-harap ada yang bagus dan boleh bawak jauh seperti AKIM AHMAD...!

Cara pengundian sekarang adalah berbentuk undian di internet yang mana kita, yakni penonton dapat menentukan peserta top 25 yang kita mahu di dalam senarai calon peserta Akadami Fantasia ke 9. 

Korang sebelom tue haruslah berdaftar dengan Astro terlebih dahulu untuk membolehkan korang mengundi kat situ. Daftar kat Astro sebagai ahli diorang. Benda alah nie macam MyTV3 gituew. So korang just daftarkan email dan nama penuh. Teros korang dapat undi budak-budak tue semua.

Okeh..First step..korang log masuk dulu kat sini 
Then, korang register la plak kat sini

Teros korang boleh ngundi budak-budak nieh....kat sini

 Walaupun korang pegi ngundi hari demi hari kan, tapi tak semestinya diorang semua dapat masuk AF9. Sebab undian anda adalah 50%sahaja. Undian seterusnya adalah dari pihak juri.





Bulu Mata Pelesu [palsu] (Fake Eyelashes)

entri ini khas untuk semua pompuan-pompuan, pompuan wannabe dan seangkatan dengannya. Yang laki tueh, kalo nak baca pom tak pa, boleh tambah pengetahuan korang kan. Mana tau kalau korang nak geffrend korang bulu mata lebat ala-ala Rozita Chek Wan. 





Bulu mata pelesu merupakan salah satu ciptaan agung( agung ke?) pengarah filem D.W Griffith. Beliau mencipta bulu mata pelesu pada tahun 1916 dalam filem 'Intolerance' untuk menyerlahkan mata para pelakonnya. 
Bagi memastikan efek ini berkesan, juru dandan rambut palsu telah mengambil beberapa helai rambut dan menjahitnya melalui material kain kasa yang halus. Ciptaan ini telah dilekatkan betul-betul dengan garis alis mata. 
Selepas itu, bulu mata ini bukan sahaja memainkan peranan di Hollywood malahan di seluruh peringkat masyarakat ketika itu. 

Joan Crawford


Pada tahun 1930-an dan 40-an, sewaktu filem hitam putih dimainkan dilayar-layar perak, para pelakon terkenal seperti Betty Davis, Joan Crawford dan Marlene Dietrich memakai bulu mataplasu. Pada tahun 1960-an, Supermodel Twiggy telah menjadikan pemakaian bulu mata pelesu ini sebagai satu 'Mod look' dan ramai suri-suri rumah mengikuti jejak langkah beliau. namu begitu setelah sekian lama selepas itu, bulu mata pelesu nie kurang menjadi perhatian utama dan hanya menjadi kegunaan untuk showgirls kat Las Vegas dan Drag Queen.

Twiggy



Pada hari ni, korang kompem dapat tengok pelbagai jenis bulu mata pelesu yang terdiri daripada pelbagai corak sampai berpinau mata nak memilihnya. Orang kita nie pakai bulu mata pelesu masa time-time penting ja macam nak pi dinner or nak nikah. So masa time tue la kalut nak pi cari bulu mata pelesu bagai. Last-last, suruh mak or pak andam yang bawak mai. (or pakej bulu mata pelesu skali ka?)


Kalao nak pi beli sendiri pun mesti kena titik beratkan kepada beberapa aspek penting seperti kepanjangan, kelebatan, warna, dan kualiti. Paling penting kita dapat beli bulu mata palsu yang nampak 'real' dan pada masa yang sama murah. Hal ini memberatkan korang supaya jangan dok pi beli yang terlalu berat/tebal dan terlalu hitam. Korang akan nampak sebijik macam penari kebudayaan yang dok berarak kat Dataran Merdeka time Citrawarna. SO fake...!



Kalau la korang terbeli bulu mata yang teragak panjang or teragak lebar, still takpa sebab korang masih boleh  baikinya balik menggunakan gunting kecil. Kalau la yang dibeli tu terlalu panjang bulu dia kedepan, senang ja, potong sampai kehendak yang kita nak. Masa nie kalau boleh hati-hati sebab kita taknak potong terlebih pendek, so setiap kali potong, ukur balik sampai kita puas hati.
Sama jugak jika bulu mata tue terlaku lebar ke tepi. Potong sikit demi sikit dan ukur balik kat mata. Sebab apa, yang ini lebih mudah nak ukur sebab potongan mengunakan helaian demi helaian bulu.




Nak boh kata mata jugak sangat penting. Kita kena pakai gam mata. Banyak kedai ada menjualnya just beli yang mana kita suka. Semua cara pemakaiaannya sama. Selepas kita meletakkan gam kat bulu mata palsu tuh, tunggu selama seminit dua untuk memberikan ruang kat gam tue untuk kering. Baru lepas tue kita lekatkan kat mata. Kalau kita letakkan bulu mata tersebut dengan cepat selepas letak gam, kemungkinan besar gam itu sukar nak lekat sebab masih terlalu basah.



Satu lagi tips untuk membeli gam bulu mata nie. Bagi uang masih baru belajar nak pakai bulu mata palsu, boleh try pakai gam yang berwarna HITAM atau yang JERNIH. sebab gam jenis ini kan melindungi kecelaan yang ada kat mata anda. Tetambah, kompem korang akan pakainya sendiri kan? Kalau pakai gam yang bewarna putih, sila sediakan celak mata untuk menutupi gam-gam putih tue.


Tapi ingat, disamping kegilaan kaum wanita dok memakai bulu mata pelesu nie, baik-baik sikit. Jangan dok obses sangat dok pakai semua palsu...

Kang jadi cengini pulak dah...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


RAMBOT MATA PELESU..!!! Sapa nak jawab..??? 
hahahah..!!!