Ruangan Khas Penaja

Suka belog ini? Terima Kasih.

Monday, 22 November 2010

2 Alam: Filem Tiada Tolok Bandingnya...

Haah...Tekezut korang aku kluar statement tajok nie...


Betol, apa yang aku cuba cakap kat sini. Memang filem 2 Alam nie memang tiada tolok bandingnya. Ini sebabnya tiada filem lain yang seSAMPAH dan seHANCUR filem 2 Alam nie. Sorry to say la dekat Dr.Rozmey yang VERANGAN dengan statement dia nak buat pelem nie PECAH PANGGUNG...


Pengalaman aku nonton gambaq nie yang merugikan RM9 duit kawan aku(hehe, tengsss kak Baby) memang tak dapat ditebus balik. Nak dibandingkan dengan filem-filem lain atau sekali pun drama-drama ciput yang lain kat tb Melesia nie? Tidak ada bandingan langsung kerana filem nie adalah tahap BAWAH LANTAI!  Even ada yang ngaku filem nie tahap drama 80-an TV1, tapi aku anggap langsung TAK DAK KELAS untuk dikelaskan!


Kritikan sebegini sememangnya harus diberikan dengan garapan dan canangan yang diberikan pada awal penerbitan filem 2 Alam in yang khabarnya sampai pecah panggung RM40 Juta.


 Pergantungan hebat filem 2 Alam (dunia pondan) ni hanyalah pada nama tajuk yang mengelodak para penonton untuk menonton (macam aku) tapi natijahnya, jauh panggang dari api. Ditambah dengan kehadiran para pelakon utama yang dilihat terlalu OVER dan tidak langsung memberikan impak yang mendalam terhadap watak yang disandang. 


Kehadiran para pelakon-pelakon yang lebih senior hanyalah dilihat sebagai gimik pelaris kepada filem ini. Aaron Aziz juga tidak boleh dipersalahkan dalam membawa watak sebagai ustaz dan beliau berusaha sedaya upaya untuk menghidupkan watak tetapi dress code dia macam terlalu OVER dengan selendang BERKILAUAN...motip..???


Terdapat juga segmen video klip tepi kolam mandi dan scen perkahwinan ditepi kolam mandi(tiada kaitan) yang sangat la MEMBUANG MASA dan TIDAK PERLU kerana jurang masa sedemikian boleh digunakan untuk membuat olahan jalan cerita 2 Alam lebih berat. Tapi sayang, hasilnya macam yang nie, HANCUR.


Konfiden level yang diletakkan kepada filem nie yang mereka paham apa itu dunia 2 Alam atau dunia pondan, langsung tak kena. Adegan ranjang dan adegan kubur yang diselang-selikan dilihat macam langsung tidak sesuai. Teknik flashback yang digunapakai, banyak memakan masa dan menggunakan scen-scen yang telah dipakai sebanyak 2-3 kali di ulangtayang...sangat membazir masa.


Aku kesian benar dengan para pelakon yang lebih senior kerana mereka dilihat memberikan 110% untuk mutu lakonan mereka tetapi kalau dah buruk, buruk juga...susah nak bagi tak buruk....kennn.


Aku suka lagu Original Soundtrack (OST) dia ja, Salam Terakhir cover version by Amy Search and Andai Ku Tahu cover version by Ramli Sarip...


nak review keseluruhan filem tak..clik kat sini 
Belog Jumie Samsudin




Propa jer lebey...~tapi tak sangka bisnesman pom pandai propa cam artis kenn? hahaha!



Peace no War

10 comments:

Anonymous said...

tak baik mgutuk org. biar lah dia. tak yah nak heboh satu alam maya pulak nak mengutuk org. kalau kau hebat sangat, kau pulak buat filem. entah2 lagi teruk dari filem yg sedia ada. ceh. macam hebat sangat. menyampah dgn kritikan u yang terlebih kuah!

fazzlies said...

Hello Anon A.K.A CIK BArbieq,

Terima kasih sebab luangkan masa hang, view belog aku yang tak seberapa nie.

Okeh, mai sini nak habaq pi kat hang, aku bukannya nak heboh satu Malaya yang filem dia nie tak baguih, tapi dah memang hak aku sebagai penonton untuk mengkritik benda yang dah memang tak elok. Awat yang hang nak hangat ati?

Hello, pembetulan sikit...Memang aku tak tau buat filem, dan Dr. Rozmey pom tak tau buat filem...So tak payah lah buat filem...buat saket mata penonton espesyeli dgn gimik2 rm 40 juta yg over tue...Yang dia sebok2 nak buat filem tue ape hal..? Awat nak habaq kat semua orang yang dia banyak duit, tak tau nak tauk kat kat mana...

Ada ka aku cakap aku hebat? tak dak kan..? So pasai pa yang hang dok terasa..? Aku rasa, hang yang rasa aku hebat...hahaha..!!!

Kritikan telebih kuah?
Opss, telebih suda (bak kata stacy)... Telebih kat mana cik ooi..? habaq mai kat abg..bleh abg curah sikit kuah tue kat tempat laen...

wahai anon,aku taw hang nie student seni persembahan UITM, kompem yang hang nie tahu apa itu seni. So, pi tengok dulu...baru hang pi baca seluruh review semua blogger kat melesia nie. Then baru hang mai cari aku k...

Anonymous said...

anyway...SI ANON A.K.A CIK BARbieq....
mmg dr perkhabaran,satu malaya nie tau yg pilem nie XBEST okie...

Lau la btol "BEST" sgt awat panggung to xpenoh ngn anak ikan,bapak ikan,sotong ikan n seangkatan dgnnya??? so that's mean,gambar yg diwar2kn to sememangnya takat rebuih telor ayam ja kot..

hang to pon kutuk orang kot??

Jumie Samsudin said...

Cek barbiek ni di bayar oleh Dr. Rozmey ke?

Che Deret said...

Hello anonymous...ni sekadar pendapat k...org dh kuar duit mst la mengharapkan sesuatu yg berbaloi...yg u trk2 baking pe hal..slalu cuci bontot romzy ke..sb tu cbuk2 nk menaikkan filem low class mcm tu..pls la...

mRs LONE R1 said...

cidakkkkk...mmg bodho bangkai la hang ni cik babikkk...dok buat sempoi apa...p mampoihla org nk kutuk dah mmg tak best pon....hang tu dok kna tutuh pungkoq ngan dia kot tu yang hang dok baking sangat dr rozmey kan...langsi btoi la ngn budak limbang sekoq ni....oppsss terlebey suda...

fazzlies said...

Anon2: tue l kan, kalau best tahap gaban, takdew nya orang nak kutok bagai nak rak..!! pikir la skit.. dah guna tajuk PONDAN, ingat boleh lariskan filem? Bak akta Jumie, Pondan bukan Sarkas utk ditonton ok..!!!

fazzlies said...

Jumie: Mungkin la kot. Dia dibayaq juta-juta untuk hentam blog melepss uolss! juta-juta Rupiah kot!! kata untung juta-juta kan. Kot buat tayangan kat Indonesia la nak untung juta-juta. hahaha!

fazzlies said...

Che Deret: ituew la kan, aku dah bayaq duit aku...So suka hati aku la nak kutok mcm na pom. Sebagai penulis bebas aku pegang kepada etika tulis selagi mampu menulis. Gilak.

fazzlies said...

Mrs Lone R1: Dia saja nak buat sempoi A.K.A budak yang baik. Tapi adakah aku nie orang yang jahat? Mengklasifikasikan sesuatu yang aku sendiri rasakan tidak elok itu sebagai hancur?

Anak Cina Makan Pengat,
Sendiri Mau Ingat.

p/s: pantun hang kan nie? amik la balik wahai cik Barbieq